Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΙΣΜΟΣ-ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ


  


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη από τις τρεις ασκήσεις ετοιμότητας,χωρίς πανικό ενημερώσαμε τα παιδιά για τα μέτρα προστασίας και τον τρόπο αποχώρησης από τον χώρο του νηπιαγωγείου,το κλασικό τμήμα βγαίνει από την μπροστινή είσοδο και το ολοήμερο από την πίσω πόρτα με σκοπό την συγκέντρωση στο χώρο της αυλής,μακριά από τζάμια και κούνιες.Εκεί θα παραμείνουμε μέχρι να   έρθουν οι γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά.Τι ισχύει όμως τελικά με τον τρόπο προστασίας,γνωρίζετε τις νέες έρευνες που απαγορεύουν το σκύψιμο κάτω από τις καρέκλες που τόσο καιρό λέγαμε στα παιδιά;Διαβάστε παρακάτω:

ΣΕΙΣΜΟΣ: Το τρίγωνο της Ζωής

 • PDF

ρήγμα στην άσφαλτο από σεισμό
H Ελλάδα κατατάχθηκε στην 6η θέση ανάμεσα στις σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Όσα γνωρίζουμε για το σεισμό είναι άραγε απόλυτα σωστά; Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τη ζωή μας σε περίπτωση σεισμού; Τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να κάνουν; Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τον σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, αναζητήσαμε έγκυρες οδηγίες σε περίπτωση θεομηνίας.
Ο Doug Copp είναι ο Αρχηγός Διάσωσης της «American Rescue Team International» (ARTI), δηλαδή της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης, η οποία έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες διασώσεις ανά τον Κόσμο και διαθέτει τεράστια πρακτική εμπειρία. Από την εμπειρία του αυτή κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία μοιράζεται μαζί μας μέσα από το blog του:

Doug Copp
“Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο το Μεξικό κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης.Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο.
Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που ονομάζω «το τρίγωνο της ζωής».
Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μην τραυματιστεί.
Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρήστε τα «τρίγωνα» που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.”


Το τρίγωνο της Ζωής


ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
 1. Σχεδόν όλοι εκείνοι που απλά βουτάνε και κρύβονται κάτω από κάτι όταν ένα κτίριο καταρρέει, συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
 2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά, από φυσικό ένστικτο κουλουριάζουν το σώμα τους στην εμβρυική στάση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης.Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.
 3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.
 4. Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι, στο πλάι του. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω - γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
 5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυική στάση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μια μεγάλη πολυθρόνα.
 6. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!
 7. Ποτέ μην πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα ταλάντωσης από τον κεντρικό όγκο του κτιρίου. Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους,ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.
 8. Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
 9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.
 10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν κατάρρευση, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικά υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.
Εύχομαι οι χρήσιμες αυτές πληροφορίες να μην σας χρειαστούν ΠΟΤΕ.
Embed " readonly="readonly" style="margin: 0px 0px 0px 4px; padding-right: 1px; padding-left: 1px; outline: 0px; line-height: 14px; width: 150px; height: 12px; border: 1px solid rgb(31, 31, 31); color: rgb(187, 187, 187); background: rgb(34, 34, 34);">
Info:
Οι πληροφορίες και το video που ακολουθεί προέρχονται από το blog του το οποίο βρίθει από συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο διασώσεων. Στην έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο για την ορθότητα και την αξιοπιστία των παραπάνω, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός σχολιάζει για τον δεκάλογο του, ότι δεν τον θεωρεί λανθασμένο, το αντίθετο μάλιστα, αλλά ότι εξακολουθούν να συστήνουν στον κόσμο να κάθεται κάτω από τραπέζια και πόρτες γιατί αυτή η εκπαίδευση ταιριάζει στα είδη των σεισμών που πλήττουν την Αμερική.
Εσείς δείτε τα βίντεο και κρίνετε.
ΠΗΓΗ: http://www.amerrescue.org/
www.e-fungus.gr


Share

S

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου